DEGUSTACIJA

Elegantni Fontodi

Nedavno je moj drug Đorđe Zarić iz Vinoteke Baltasar organizovao degustaciju novih berbi vina Fontodi. Toliko sam bila fascinirana vinima da sam odlučila da vam dam jedan mali osvrt na regiju Chianti, kao i na vina koja smo probali iz ove fenomenalne vinarije.

Piše: Sonja Stojić

Naslovna fotografija: Đorđe Zarić

   Regija Chanti smeštena je ispod planinskog lanca Apenini, a između gradova Pize, Firence i Siene. Pokriva veliku oblast koja je izdeljena u nekoliko zona.

Sanđoveze (Sangiovese) je dominantna sorta ovde. U pitanju je sorta koja kasno sazreva, pa su joj potrebni topli klimatski uslovi i dugi sunčani dani. Najčešće donosi arome višanja, šljiva i suvih začina. Vino ove sorte ima lepe kiseline i postojane tanine. Odležavanjem u buradima, tanini mekšaju i daju začinske note.

Sanđoveze je, inače, najrasprostranjenija sorta u celoj Centralnoj Italiji. Ipak, postoje velike varijacije klonova, a samim tim i razlike u kvalitetu grožđa i vina. Na višim nadmorskim visinama, a u toplijim godinama, grožđe uspeva da dostigne fenolnu zrelost, a da istovremeno zadrži živahne kiseline, te su vina daleko elegantnija i delikatnija od onih koja dolaze sa nižih nadmorskih visina.

Ukoliko znamo da čitamo etikete vina, znaćemo i šta kupujemo, kao i kog kvaliteta vino možemo da očekujemo.

Kada na etiketi piše jednostavno Chianti DOC, znajte da to vino dolazi iz šire oblasti. Iako je često takvo vino ugodno i voćno, pravljeno je da traje godinu ili dve. Krajem XIX veka u ovoj regiji tradicionalno se sanđoveze kupažirao sa belim vinima dobijenih od sorti malvazije (Malvasia) i trebijana (Trebbiano). Naime, sanđoveze je usled tadašnjih vinogradarskih tehnika bio često prezreo, te su vina imala deficit kiseline. Tako je dodavanjem belog vina Chianti dobijao potrebnu svežinu. 1963. godine kada je DOC zakon stupio na snagu, procenat belog vina u Chianti DOC je ograničen na 30%.

Kvalitetnija vina dolaze iz Chianti DOCG i to iz šest sub-zona, čija se imena pojavljuju na etiketi:

-naročito poznate su Chianti Rufina, u brdima istočno od Firence, elegantna vina sa velikim potencijalom odležavanja (uticaj Apenina ovde se oseti, jer donosi hladne talase inače toploj mediteranskoj klimi) i vrlo delikatna vina sub-zone Chianti Colli Senesi, u brdima blizu Siene.

-ostale četiri sub-zone nalaze se u blizini gradova: kod Firence nalazi se sub-zona Chianti Colli Fiorentini; kod Pize nalazi se sub-zona Colline Pisane, a u blizini Areca Colli Aretini i to su sve vina lošijeg kvaliteta i većih produkcija u odnosu na prve dve sub-zone, a isto važi i za vina Chianti Montalbano severozapadno od Firence.

Prva Chianti zona nastala je 1716. godine i to oko sela Radda, Giaole i Castellina. Danas je taj potez poznat kao Chianti Classico DOCG. Chianti Classico DOCG ima sopstveni DOCG i nije sub-zona Chianti DOCG. Vinogradi Chianti Classico DOCG obično se sade na višim nadmorskim visinama i to na 250-500m dozvoljavajući na taj način sanđovezeu da sporije sazreva. Dugo sazrevanje grožđa u vinogradu donosi kompleksna vina, herbalne i voćne arome, postojane kiseline i tanine. Ovo vino, po zakonskoj regulativi, mora da sazreva minimalno 12 meseci pre nego što se pusti na tržište. Takođe, po zakonu od 2006. godine belo vino više ne može da se kupažira sa crvenim u Chianti Classico DOCG zoni. Ovde vino mora da sadrži najmanje 80% sanđovezea, dok ostalih 20% mogu da dopune isključivo crvene tradicionalne sorte kolorino (Colorino) i kanaiolo (Canaiollo), ili pak internacionalne sorte kaberne sovinjon (Cabernet Sauvignon) ili merlo (Merlot).

Chianti Classico Riserva DOCG po zakonskoj regulativi sazreva minimum 24 meseca od kojih minimum 3 meseca mora da bude u boci pre izlaska na tržište. To da se Chianti kao regija konstantno izboljšava nalazimo i u činjenici da Chainti Classico Riserva DOCG zauzima čak 20% sveukupne proizvodnje vina ove regije.

   Gran Selezione je relativno nova kategorija kvaliteta/ klasifikacija u Chianti Classico DOCG. Zakon je donet 2014. godine, a retroaktivno su vina, ukoliko ispunjavaju uslove, mogla da se označe na ovaj način počev od berbe 2010. Grožđe od kog se ova vina prave dolaze isključivo ili iz jednog vinograda, bilo kog u Chianti Classicu DOCG, ili od odabranog grožđa nekoliko vinograda ali isključivo onih koji su u vlasništvu proizvođača. Vino za Gran Selezione sazreva 6 meseci duže od Riserve, dakle minimalno 30 meseci, od kojih opet minimalno 3 meseca mora da provede u boci.

U Chianti regiji nema zakonskih regulativa oko odležavanja vina u drvetu. Da li će vino odležavati u buradima i koliko dugo, to je proizvođačeva odluka, i to je pre svega pitanje stila vina koji želi da se postigne. U modu se vraća tradicionalni veliki hrast, dok barici popularni tokom osamdesetih godina prošlog veka lagano iščezavaju iz regije Chianti.

Sve popularnije je, takođe, označavanje komuna na etiketama Chianti Classico DOCG, slično kako rade i u Roni. Tako na primer ako na etiketi pročitate da vino dolazi iz komune Gaiola, možete pretpostaviti da će vino imati izraženije kiseline od onih vina koji dolaze iz Castellina in Chianti (razlika je, naravno, u nadmorskoj visini te dve komune). Jedna od najatraktivinijh komuna je Greve, i to konkretno selo Panzano. Vinogradi su tu raspoređeni po amfiteatrima, te zbog toga sunčevi zraci kupaju vinograd tokom celog dana, što vinima daje lepe postojane tanine i izrazito voćne arome.

Upravo iz tog sela nedavno smo probali impresivna vina vinarije Fontodi.

Ova vinarija se nalazi u samom srcu regije Chianti, na južnim obroncima sela Panzana, u romantčnom krajoliku blagih brežuljaka, cipresa, maslina i vinograda (ako budete išli u taj kraj, nikako nemojte zaobići restoran Dario Cecchini-ja, najinteresantniji seoski restoran u toj regiji, verujte mi na reč!). Osim amfiteatarski posađenih vinograda, ovaj predeo je poseban i zbog jedinstvene kombinacije nadmorske visine, krečnjačkog i glinenog tla, kao i odlične mikroklime- temperaturne razlike između dana i noći, kao i manjka kiše tokom letnje sezone.

Fontodi vinarija pripada porodici Manetti od 1968. godine.  Iako godišnja produkcija ove vinarije nije mala, vinogradi  se protežu na 70 hektara, decenijama uspevaju da održe najviši nivo kvaliteta. Takođe, ova vinarija je i sertifikovana za organsku proizvodnju.

Sa Đoletom smo probali tri vina, i u nastavku slede moje degustacione beleške.

Berba 2017. u Toskani je bila izazovna. U aprilu vinograde je pogodio mraz. Naročito su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama. Tokom leta vruć talas nije mogao da izbegne niko, temperature su išle i iznad 40 stepeni, što je, naravno, dovelo i do suše. I mraz i suša uništili su rod, međutim ono grožđe koje je opstalo bilo je izuzetno koncetrovano i intenzivno na višim altitudama, dok je na nižim većinom, nažalost, bilo prezrelo.

   Chianti Classico DOCG 2017, Fontodi

Moram vam reći da dugo nisam probala toliko dobro crveno vino, a da košta manje od 3000 rsd! Sve grožđe za ovo vino dolazi isključivo iz vlasničkih vinograda porodice. Fermentacija je trajala dve nedelje na autohtonim kvascima, a zatim je vino odležavalo 18 meseci u korišćenim francuskim buradima i to Alleer-u. Nežno crvene boje, na mirisu pronalazimo voćne note ribizla i hibiskusa. Na ukusu voćno takođe, naročito višnje i trešnje. Elegantnih tanina, izuzetno prijatne svežine, završnica traje dugo.

   Vigna del Sorbo Gran Selezione Chianti Classico DOCG 2017, Fontodi

Vigna del Sorbo vinogradi, jugo-zapadne ekspozicije, stari su 40 godina. Fermentacija je trajala tri nedelje na autohtonim kvascima, a zatim je vino odležavalo 24 meseca u Allier  francuskim buradima, od koji je 50% novih. Tamnije boje nego što bismo očekivali, na mirisu prepoznajemo šljive kao i ljubičice. U ustima crne trešnje, crne višnje, vanila, duvan kao i kompotasto crno voće. Još uvek mlado vino, punog tela, lepe svežine, i okruglih tanina. Odličnog potencijala za odležavanje, završnica je zemljana i duga. Izuzetno vino!

   Flaccianello Della Pieve 2017, Fontodi

Grožđe za ovo vino je posebno probrano iz najboljih vinograda. Fermentacija je trajala tri nedelje na autohtonim kvascima, a zatim je vino odležavalo 24 meseca u Allier  francuskim buradima. Ovo vino, tamno crvene boje sa svetlim rubovima, donosi lep zreo miris crvenog bobičastog voća, pre svega kupina i borovnica, kao i kože. U ustima okupira nas šljiva, crna čokolada, kafa, kao i začinske note. Mišićavih tanina, dobrih kiselina, ovo vino je odlično za odležavanje, 25+ godina.

 

Ukoliko želite da i vi probate ova vina, možete ih pronaći na sledećem linku.

Kako to Đole ima običaj da kaže: Uživajte u lepim vinima!