Mišin Manifest

Miša Cilić je prethodnih godinu i po dana nas dvadesetak vodio kroz sasvim posebnu degustaciju. Naime, tokom 500 dana smo pratili kako se razvija njegovo novo vino, Manifest Grand Cur, u boci.
Piše: Sonja Stojić
Kako vinar sam kaže, tokom 2017. sve bitne faze u razvoju loze desile su se pravovremeno, u gotovo idealnim klimatskim uslovima. Jedino šta je moglo to da pokvari su visoke letnje temperature. Međutim, jedan od hladnijih avgusta poslednjih godina omogućio je željenu dinamiku sazrevanja, tako su Merlot za Manifest Grand Cur brali u drugoj i trećoj dekadi septembra, kada su imali i značajnu razliku dnevnih i noćnih temperatura.
Grožđe za Manifest Grand Cur bere se sa grand cru parcele, najviše tačke njihovih vinograda, koji se nalazi na platou iza vinarije. Osim raznovrsnog zemljišta, od duboke peskovite gajnjače u nižim delovima, pa sve do kamena peščara na platou, ovaj potez je i celodnevno osunčan.
Fermentacija u tanku trajala je mesec dana na celim bobicama, odvojenim od peteljke, bez dezintegracije (muljanja). Nakon mesec dana ekstarkcije nastavila se spontana jabučno-mlečna fermentacija u buretu, a zatim je vino sazrevalo u novim francuskim i srpskim baricima tokom 500 dana. Dug put jednog vina nastavio se odležavanjem i u boci još 500 dana tokom kojih smo ga četiri puta zajedno degustirali.
Beleška sa prve degustacije je nestala među gomilom papira, ali u nastavku možete čitati ostale tri.
10.01.2020.
Na nosu osećamo šljivu i dalje dosta crne čokolade, koža, a nakon aeracije dolazi divna trešnja. U ustima crno bobičasto voće, ali nalazim i na ušecerene smokve. Tanini obli, a postojani. Kiseline visoke i prijatne. Aftertaste dug, ostaje čokolada i crno voće. Veliko vino.
11.05.2020.
Na mirisu kafa i liker od višnje. U ustima crna trešnja, crna ribizla i šljiva, šljiva, šljiva. Kao da opet u fazi evoluiranja, za razliku od prošlog puta kad je delovao spremno. I to me neizmerno raduje. Da se još razvija, uzlazno! Struktura je postala somotna, kiseline i dalje odlične. Čekam da vidim koliko traje u ustima…prošlo je 4 minuta i dalje je tu. I dalje crno sveže voće kao sad zagriženo.
10.11.2020.
Sasvim je jasno zašto je Miša ovo vino nazvao Manifest. Progesivno najavljuje novi program srpskog vinarstva. Program velikih vina! Stilsko okretanje ka modernim voćnim vinima. Onih čiji kvalitet može da opravda cenu iznad 100 eura. Onih kojima pokazuje da Srbija ima potencijal da pravi bogata i intenzivna vina dugog trajanja.
Ukoliko želite da probate ovo vino, možete ga kupiti ovde